Aktuális

Itt olvashat beszámolókat a különböző aktuális programokról, lelkigyakorlatokról, találkozókról…

Németországi találkozó
November 6-8.-a között találkoztak a Németországban élő nővérek, amelyet a járványhelyzet miatt on-line tartottak. Mégis, ilyen módon is lehetségessé vált a találkozás, volt idő a megosztásra, hogy az egyes nővérek személyes életüket megnyitva, megtapasztalják, miként tudják hordozni egymást.

Elköteleződni jó
Gabriel Veronika segítő nővér novemmber 8-án ünnepelte szerzetesi fogadalmának 25 éves jubileumát a csobánkai Szent Anna templomban. Ez alkalommal egy interjú készült, amelyet a www.magyarkurir.hu oldalán tekinthet meg az érdeklődő.

A találkozás öröme
Az Erdélyben élő segítőnővérek egy hétvégét töltöttek együtt (2020.okt.9-11) Csíkszentdomokoson.
A hétvégén helye volt a közös imának, a személyes megosztásoknak, és annak, hogy a nővérek a lelkiségük elmélyítésével keressék a jövőbe vezető közös utat.

Vágyakról az őszi napsütésben
Lelkiségünk és karizmánk kincseiből töltekezni, baráti kapcsolatainkat erősíteni – ebben jelölték meg a csíkszentdomokosi segítőnővérek a szeptember 19-ére szervezett programjuk célját. A járványhelyzet miatt is – de a szép, érett, őszi napsütésben nem is lett volna jó másképp – a Szent Margit-ház udvarán tartották a találkozót, amelyet a házban, továbbá Gyergyószentmiklóson és Marosvásárhelyen gyakran megforduló, akár segédkező, bizonyos értelemben a nővérekkel egy utat járó barátainak szervezett a közösség. Erről olvashatnak a www.romkat.ro oldalon

Találkozás a Szabályzatunk mentén
Augusztus 24-29. között ruandai, japán, olasz, francia, erdélyi, magyarországi, osztrák és német nővérek találkoztak az on-line térben, hogy a Szabályzatunk mentén megosszák egymással tapasztalataikat.
Eugenie Smet, a segítőnvérek alapítónője eredetileg a jezsuiták szabályzatát vette át, és ezt dolgozta át, hogy megfelelő legyen a női közösségnek. A II.Vatikáni Zsinat “Aggiornamento” kérései szerint a szabályzatunkat teljesen át kellett dolgozni, átültetni egy aktuálisan érthető nyelvezetre, miközben az alapítási szándékhoz és a jezsuita szabályzat központi gondolataihoz hű maradt a szöveg. A spirituális mélységnek igazi mestermüve let ez az átdolgozott dokumentum!

Találkozás – gazdagodás
Augusztus 22 és 24 között az örökfogadalmas nővérek egy része a bécsi házunkban találkozott, ahol időt szakítottak az egymással való találkozásra, megosztásra, imára… .
Ezen a találkozón egy házaspár, Ingrid és Franz Petz volt a meghívott, akik a nővérek számára erőszakmentes kommunikációs tréninget tartottak.
A tréningnek volt két másik fontos szereplője: Lupo (farkas) és Vilma (zsiráf – a „Will ma'“ jelentése: akarom), akik sokat segítettek és lazították a program folyamatát.

Bejárós tábor Csobánkán
Ilyés Erika nővér bejárós tábort tartott a Csobánka-i rendház udvarán, „Kapcsolódás- újratervezés“ mottóval. Ezen a táboron a Szent Anna plébánia családos közössége, valamint az édesanyás kiscsoport tagjai és gyermekeik vettek részt. Erről bővebben itt olvashatnak.

Jubileumi hálaadás
Kedves Rita nővér 25 évvel ezelőtt tett fogadalmat a segítő nővérek közösségében. 2020. július 6.-án, a járványügyi előírások betartásával, szűk körben ünnepeltek az erdélyi nővérek, Rita nővér családja és barátai a gyergyószentmiklósi közösségi házunk udvarán. Szívbeli hálaadásra és családias, meghitt, örömteli találkozásokra adott alkalmat ez az ünnep. Hálát adtunk Rita nővér életéért, hivatásáért, azokért, akik a hivatás útján elkísérték őt, s imádkoztunk azokért, akikhez küldetése szólt és szól.


További fotók –>

Graz-i búcsúünnepség
Búcsúünnepségre került sor a graz-i házban, melyből hamarosan elköltözik a közösség. Az ünnepség 2020. június 6-án,és június 11-én, 11 órakor hálaadó szentmisével kezdődött. A koronavírus járvány okozta helyzet miatt sajnos a nővérek közül csak kevesen vehettek részt rajta. A finom ebéd után vetítés következett, ahol a ház 99 éves történetéről tudhattak meg többet a résztvevők, illetve arról az apostoli munkáról, melyet a nővérek az elmúlt évek folyamán végeztek. Délután a kellemes idő és a szép kert adott helyet a találkozásoknak, a beszélgetéseknek.


További fotók –>

Segítő Nővérek a reményről a határokról…
Egy kis videóban több segítőnővér arról beszél illetve megpróbálja egy gesztussal kifejezni, hogy mit jelent számára a remény, a határok túllépése… tovább a videóhoz –>

Hétköznapok lelkigyakorlata az „Oázis“ honlapján
„a lelassulás imája“ Ilyés Erika segítő nővérrel
Oly sokszor hallottuk, átéltük, hogy minden fel van gyorsulva, és most hirtelen behúztuk a féket és lelassultunk, megálltunk, megdöbbentünk. Több helyről hallom, hogy ez egyeseknek félelmet, másoknak szorongást, magányt, „nem tudom mit tegyek magammal“ állapotot generál. Ez indította el bennem a gondolatot, hogy meghívjalak benneteket egy egyszerű hétköznapok lelkigyakorlatára…
Folytatás –>