Aktuális

Itt olvashat beszámolókat a különböző aktuális programokról, lelkigyakorlatokról, találkozókról…

A találkozás határai és lehetőségei
Az idén a Magyarországon élő nővérek találkozója a jelenlegi vírus helyzet miatt Skypeon történt. Ez mindannyiunk számára egy új tapasztalat volt, így egyben örömmel és hiányérzettel töltött el. Első sorban örömmel, hisz ténylegesen láthattuk és hallhattuk egymást, közösséget alkottunk annak ellenére, hogy nagyobb fizikai távolságok választottak el egymástól. Természetesen a hiányérzet is jelen volt, az egyszerű tény, hogy nem ülhetünk egy asztalnál, nem beszélgethetünk „köztes időkben”, nem sétálhatunk együtt, nem ölelhetjük meg egymást! Sajnos azzal is szembesülnünk kellett, hogy az idősek otthonában néha túlterhelt az internet, igy az ott élő nővéreink a találkozó ideje alatt mindegyre hol ki, hol bekapcsolódtak. Mindezzel együtt elmondtuk egymásnak mindazt, ami hálával és csodálattal tölt el, és azt is, ami megnehezíti életünket, főleg a jelenlegi helyzetben, ami szorongással és fájdalommal tölt el. Úgy, mind hajdan Mária és Erzsébet találkozásában is, mindennek helye volt, hála, csodálkozás, öröm, kérdések és bizonytalanság, annak megélése, hogy a megosztás és a hit erőt ad!

Zukunftswerkstatt SJ
2020 ősze óta Bereczki Silvia erdélyi segítőnővér a Frankfurt am Main-i jezsuiták „Zukunfstwerkstatt” projektjében dolgozik. Érdeklődő fiataloknak lehetőséget ad ez arra, hogy felfedezzék hivatásukat. Silvia nővér németül elérhető interjújában mesél magáról, képzési és szerzetesi útjáról,álmairól, valamint az első benyomásokról.
További információkat az alábbi linken találnak német nyelven a Zukunfstwerksatt honlapján.

Találkozás másképp
November 20-22.-e között találkoztak az Ausztriában élő nővérek. A járványügyi helyzet miatt erre a találkozóra is csak skype-n volt lehetőség. A találkozó elején ki-ki megosztotta, hogy hogyan élte meg az ősszel történt különböző változásokat. Szombaton két előadást hallhattunk a hivatás-pasztorációról, amiről aztán nagyon eleven beszélgetés alakult ki. Noha felmerültek technikai nehézségek és a személyes találkozás is hiányzott, a találkozón mégis igazi egymásrafigyelést éltünk meg. és reménykedünk, hogy nemsokára már „élőben“ is találkozhatunk.

Németországi találkozó
November 6-8.-a között találkoztak a Németországban élő nővérek, amelyet a járványhelyzet miatt on-line tartottak. Mégis, ilyen módon is lehetségessé vált a találkozás, volt idő a megosztásra, hogy az egyes nővérek személyes életüket megnyitva, megtapasztalják, miként tudják hordozni egymást.

Elköteleződni jó
Gabriel Veronika segítő nővér novemmber 8-án ünnepelte szerzetesi fogadalmának 25 éves jubileumát a csobánkai Szent Anna templomban. Ez alkalommal egy interjú készült, amelyet a www.magyarkurir.hu oldalán tekinthet meg az érdeklődő.

A találkozás öröme
Az Erdélyben élő segítőnővérek egy hétvégét töltöttek együtt (2020.okt.9-11) Csíkszentdomokoson.
A hétvégén helye volt a közös imának, a személyes megosztásoknak, és annak, hogy a nővérek a lelkiségük elmélyítésével keressék a jövőbe vezető közös utat.

Vágyakról az őszi napsütésben
Lelkiségünk és karizmánk kincseiből töltekezni, baráti kapcsolatainkat erősíteni – ebben jelölték meg a csíkszentdomokosi segítőnővérek a szeptember 19-ére szervezett programjuk célját. A járványhelyzet miatt is – de a szép, érett, őszi napsütésben nem is lett volna jó másképp – a Szent Margit-ház udvarán tartották a találkozót, amelyet a házban, továbbá Gyergyószentmiklóson és Marosvásárhelyen gyakran megforduló, akár segédkező, bizonyos értelemben a nővérekkel egy utat járó barátainak szervezett a közösség. Erről olvashatnak a www.romkat.ro oldalon

Találkozás a Szabályzatunk mentén
Augusztus 24-29. között ruandai, japán, olasz, francia, erdélyi, magyarországi, osztrák és német nővérek találkoztak az on-line térben, hogy a Szabályzatunk mentén megosszák egymással tapasztalataikat.
Eugenie Smet, a segítőnvérek alapítónője eredetileg a jezsuiták szabályzatát vette át, és ezt dolgozta át, hogy megfelelő legyen a női közösségnek. A II.Vatikáni Zsinat “Aggiornamento” kérései szerint a szabályzatunkat teljesen át kellett dolgozni, átültetni egy aktuálisan érthető nyelvezetre, miközben az alapítási szándékhoz és a jezsuita szabályzat központi gondolataihoz hű maradt a szöveg. A spirituális mélységnek igazi mestermüve let ez az átdolgozott dokumentum!

Találkozás – gazdagodás
Augusztus 22 és 24 között az örökfogadalmas nővérek egy része a bécsi házunkban találkozott, ahol időt szakítottak az egymással való találkozásra, megosztásra, imára… .
Ezen a találkozón egy házaspár, Ingrid és Franz Petz volt a meghívott, akik a nővérek számára erőszakmentes kommunikációs tréninget tartottak.
A tréningnek volt két másik fontos szereplője: Lupo (farkas) és Vilma (zsiráf – a „Will ma'“ jelentése: akarom), akik sokat segítettek és lazították a program folyamatát.

Bejárós tábor Csobánkán
Ilyés Erika nővér bejárós tábort tartott a Csobánka-i rendház udvarán, „Kapcsolódás- újratervezés“ mottóval. Ezen a táboron a Szent Anna plébánia családos közössége, valamint az édesanyás kiscsoport tagjai és gyermekeik vettek részt. Erről bővebben itt olvashatnak.

Jubileumi hálaadás
Kedves Rita nővér 25 évvel ezelőtt tett fogadalmat a segítő nővérek közösségében. 2020. július 6.-án, a járványügyi előírások betartásával, szűk körben ünnepeltek az erdélyi nővérek, Rita nővér családja és barátai a gyergyószentmiklósi közösségi házunk udvarán. Szívbeli hálaadásra és családias, meghitt, örömteli találkozásokra adott alkalmat ez az ünnep. Hálát adtunk Rita nővér életéért, hivatásáért, azokért, akik a hivatás útján elkísérték őt, s imádkoztunk azokért, akikhez küldetése szólt és szól.


További fotók –>

Graz-i búcsúünnepség
Búcsúünnepségre került sor a graz-i házban, melyből hamarosan elköltözik a közösség. Az ünnepség 2020. június 6-án,és június 11-én, 11 órakor hálaadó szentmisével kezdődött. A koronavírus járvány okozta helyzet miatt sajnos a nővérek közül csak kevesen vehettek részt rajta. A finom ebéd után vetítés következett, ahol a ház 99 éves történetéről tudhattak meg többet a résztvevők, illetve arról az apostoli munkáról, melyet a nővérek az elmúlt évek folyamán végeztek. Délután a kellemes idő és a szép kert adott helyet a találkozásoknak, a beszélgetéseknek.


További fotók –>

Segítő Nővérek a reményről a határokról…
Egy kis videóban több segítőnővér arról beszél illetve megpróbálja egy gesztussal kifejezni, hogy mit jelent számára a remény, a határok túllépése… tovább a videóhoz –>

Hétköznapok lelkigyakorlata az „Oázis“ honlapján
„a lelassulás imája“ Ilyés Erika segítő nővérrel
Oly sokszor hallottuk, átéltük, hogy minden fel van gyorsulva, és most hirtelen behúztuk a féket és lelassultunk, megálltunk, megdöbbentünk. Több helyről hallom, hogy ez egyeseknek félelmet, másoknak szorongást, magányt, „nem tudom mit tegyek magammal“ állapotot generál. Ez indította el bennem a gondolatot, hogy meghívjalak benneteket egy egyszerű hétköznapok lelkigyakorlatára…
Folytatás –>