Aktuális

Itt olvashat beszámolókat a különböző aktuális programokról, lelkigyakorlatokról, találkozókról…

Segítő Nővérek Európában – A mai fiatalok világa
2017. július 9-én Európa különböző országaiból (Franciaország, Olaszország, Svájc, Németország, Ausztria, Románia, Magyarország) érkeztek segítőnővérek Csobánkára, egy közös találkozóra, melynek témája „A mai fiatalok világa“ volt. Mik is a mai fiatalok szükségletei? Mik az érdeklődési köreik? Mi, segítőnővérek, hogyan tudjuk őket segíteni abban, hogy kibontakoztassák képességeiket? Beszélgetések, megosztások, különböző kreatív programok által a nővérek megismerhették a különböző országokban a fiatalok helyzetét és egymás munkaterületeit. A közös grillezés, kirándulás, imaidők még színesebbé tették ezt a találkozót.
Fotók –>

Örökfogadalmi ünnepségek
2017. szeptember 2-án Jakabos Adél sa örökfogadalmat tesz a csíkszentdomokosi plébániatemplomban.
2017. szeptember 17-én Regina Stallbaumer sa örökfogadalmat tesz Lipcsében.

Magyarország – Németország találkozója
Pünkösd hétvégéjén, 2017. június 2 – 5. között, találkoztak a Magyarországon és Németországban élő segítőnővérek az osztrák attnang-puchheim-i Maximilian lelkigyakorlatos házban. Közösen és személyesen megélt életvíziók volt a fő témája a találkozónak. Személyes időben, csoportos megosztásokban gondolták át a lehetőségeket és azt, hogy mi segíthet abban, hogy minél jobban megéljék ezt a hétköznapokban. Szentmise, közös imák, találkozások és beszélgetések tették gazdaggá ezt a hétvégét.
Fotók –>

Két Ország Találkozója
2017. április 28. és május 1. között Mária-Besnyőn, a Mater Salvatoris Lelkogyakorlatos házban, találkoztak az Ausztriában és az Erdélyben élő nővérek. A találkozó témája az „Idő“ volt, mely sokszor „hiánycikk“ a mindennapokban. Az idő helyes beosztása tud csak egy kiegyensúlyozott életstilushoz segíteni, mely a lelki élet és a jó munkabírás előfeltétele. Ez azonban nem könnyű, hiszen minduntalan nem várt események, problémák borítják fel a reggel eltervezett programokat. A találkozó alatt a megosztások, különböző impulzusok, gyakorlatok sokat segítettek abban, hogy a résztvevők kiértékeljék az eddigi életvitelüket és esetleges változtatásokon gondolkodjanak, valamint jutott idő arra is, hogy a nővérek meglátogassák a kegyhely templomát és barangoljanak a környéken.
Fotók –>

Ideiglenes fogadalmas nővérek találkozója
2017. április 9-11. között találkoztak az ideiglenes fogadalmas nővérek Bécsben. A téma a rend karizmája volt. Arra vagyunk meghívva, hogy növekedjünk a szeretetben, és bízhatunk abban, hogy ennek olyan kisugárzása van, mely túllépi életünket és hozzájárul Isten Országának az építéséhez. Isten szeretetében való növekedés egy életen keresztül tart, és mindig újra megtérésre, újrakezdésre hív meg . Engedhetjük, hogy Isten iránti vágyukn vezessen bennünket és az emberek szolgálata és az hogy a világba megbékélést és reményt vigyünk.
Fotók –>

Közép-Európai MAGIS Ifjúsági Találkozó
2017-ben ismét megrendezésre kerül a Közép-Európai MAGIS talákozó, ezúttal Csehország szervezésében. Az experimentumok helyszínei: Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Ausztria, Szlovénia, Koszovó és Magyarország. A találkozó Prágában fejeződik be egy Ifjúsági Fesztivállal.
További információ: jezsuita.hu vagy az angol nyelvű www.magis2017.org honlapokon.

Az új tartományi tanács
Az új tartományi tanács 2017. március 25-én kezdi el munkáját, az újra kinevezést kapott tartományfőnöknőnk, Stefanie Strobel nővér, vezetésével. A tanácsban jelen vannak még: Annemarie Schmid, Maria Schütz, Gabriela Hablecker, Czakó Ágnes és Kerekes Izabella. Ők híven tükrözik tartományunk sokszínűségét, hiszen egyikük Németországban él, ketten osztrákok, egy-egy nővér érkezik Magyarországról illetve Erdélyből. A tanács rendszeresen találkozik a tartomány ügyeinek illetve a nővérek küldetésének a átgondolására és megbeszélésére.

Fiatalok találkoztak szerzetesközösségekkel Nyíregyházán
A Magyar Kurir beszámol a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Ifjúsági Irodája által szervezett találkozóról 2017. február 4-én…
További részletek…

Marosvásárhelyen is ünnepi volt a hangulat…
2017. január 19-én barátokkal, ismerősökkel együtt ünnepeltük meg a rend alapításának 161. évfordulóját. A jó hangulatról a képek is árulkodnak…

120 éves jubileum Bécsben
Ez év január 19-én ünnepli a bécsi közösség alapításának 120. éves évfordulóját. Ezen évek alatt sok változás történt mind a nővérek, mind a rend életében. Az eredeti kolostort is egy magas tömbház váltotta fel, ahol a nővérek most kisebb közösségben, a felső szinten levő lakásokban laknak, osztozva a ház ügyes-bajos dolgaiban a többi lakóval. Őket hívták meg ez ünnep alkalmával egy rövid powerpointos bemutatóra, agapéra és egy hálaadásra a kápolnában. A találkozások, a beszélgetések, a közös visszaemlékezések tették ezt az ünnepet még örömtelibbé és szebbé…
Fotók –>