Aktuális

Itt olvashat beszámolókat a különböző aktuális programokról, lelkigyakorlatokról, találkozókról…

Segítő Nővérek tanúságtétele
Az Egyeki Szent József plébánián a „törzsközönség” mellett most is jelen voltak újabb érdeklődők is, hogy rácsodálkozhassanak a szerzetesi és az egyéni életutak különbözőségeire és párhuzamaira.
A Segítő Nővérek Kongregációját képviselő Magdi nővérek hitelességükkel, természetes és tiszta, logikus előadással, megfoghatóan közel hozták hozzánk a megfoghatatlant…
Folytatás –>

Szociális projekt Csíkszentdomokoson
2017. szeptemberében immár hatodik alkalommal kapott helyszínt a szociális projekt Csíkszentdomokoson, mely lehetőséget nyújt arra, hogy a résztvevők belesegítve a szüreti- és más munkálatokba megismerkedjenek az erdélyi falu mindennapjaival, az emberekkel és a falu kultúrájával. Drezdából, Lipcséből és Graz-ból érkeztek fiatalok a segítőnővérek csíkszentdomokosi rendházába, ahol lakást, ellátást és sok segítséget kaptak ahhoz, hogy kapcsolatot teremtsenek a falu lakóival. Több fontos munkába tudtak belesegíteni mint például a téli tűzelőfa begyűjtése az erdőben, a krumpli felszedése a földeken, befőzés. A tábor mindennapjainak fontos keretet adott a lelki-spirituális háttér, hogy a résztvevők – Szent Ignác mondását idézve – ebből is hasznot meríthessenek. Az egymással való ismerkedés, egy új élettér felfedezése, a munkabíró képesség kipróbálása és a gyönyörű természetben tett közös kirándulások, a fiatalok szerint, mind-mind értékes tapasztalatok és érdemes ezt a projektet a jövőben is továbbfolytatni.
Fotók –>

Megáldották az „Elengedés fáját“…
Szeptember 10-én, vasárnap a csíksomlyói kegytemplomban a Tamás József püspök által celebrált ünnepi szentmise keretében áldották meg az „Elengedés fáját”, amely azoknak a szülőknek készült, akik egy vagy több gyermeküket gyászolják, akiket magzatként vagy nem sokkal a születésük után engedtek vissza a Jóistenhez….
Tovább –>

Örökfogadalmi ünnepségek Csíkszentdomokoson és Lipcsében
Jakabos Adél nővér 2017. szeptember 2-án, Csíkszentdomokoson, Regina Stallbaumer 2017. szeptember 17-én, Lipcsében, egy ünnepi szentmise keretében tettek örökfogadalmat. Az ünnepségre nagy számban jöttek el ismerősök, rokonok és nővérek.
Fotók –>
Egy riport Jakabos Adél nővérrel, mely megjelent a „Vasárnap“ katolikus hetilapban 2017. szeptember 17-én (XXVII. évfolyam, 38. szám).

Nemzetközi noviciátus találkozó Párizsban
Párizsban, az anyaház ad helyet, most szeptemberben, a világ különböző részeiről érkező noviciák találkozójának. Az itt töltött idő alatt behatóbban ismerkednek majd meg az Alapítónő személyével és a rend történetével. Az Anyaházban tett körút az Altemplomban fejeződött be, ahol az Alapítónőnk sírja is található. A találkozó lehetőséget ad egymás kultúrájának a megismerésére is.
Fotók –>

Örökfogadalmas nővérek találkozója Csobánkán
2017. augusztus utolsó hétvégéjén a tartomány mind a négy országából érkeztek nővérek Csobánkára és betöltötték a házat. A találkozó témája „A lélek szüksége: csend, szépség, barátság“ volt, mely így év elején arra hívta fel a résztvevők figyelmét, hogy a sok munka mellett mindig fontos a lelki egyensúlyra, a lélek szükségletére is figyelni. A találkozó alkalmat adott arra is, hogy Budapesten a megtekintsük a „Láthatatlan kiállítást“, mely egy új, eddig csak távolról szemlélt világot tárt fel előttünk. Az együttlét, a mély megosztások, a szép táj és az imaidőkben megtapasztalt csend a csapat minden résztvevőjének nagyon jót tett.
Fotók –>

Segítő Nővérek Európában – A mai fiatalok világa
2017. július 9-én Európa különböző országaiból (Franciaország, Olaszország, Svájc, Németország, Ausztria, Románia, Magyarország) érkeztek segítőnővérek Csobánkára, egy közös találkozóra, melynek témája „A mai fiatalok világa“ volt. Mik is a mai fiatalok szükségletei? Mik az érdeklődési köreik? Mi, segítőnővérek, hogyan tudjuk őket segíteni abban, hogy kibontakoztassák képességeiket? Beszélgetések, megosztások, különböző kreatív programok által a nővérek megismerhették a különböző országokban a fiatalok helyzetét és egymás munkaterületeit. A közös grillezés, kirándulás, imaidők még színesebbé tették ezt a találkozót.
A találkozóról megtekinthető egy video is, magyar felirattal. (A feliratot indítás után a videoablak jobb alsó sarkában található „Beállítások“ gombnál lehet bekapcsolni: Beállítások > Feliratok > Magyar)
Fotók –>

Örökfogadalmi ünnepség
2017. szeptember 17-én Regina Stallbaumer sa örökfogadalmat tesz Lipcsében.

Magyarország – Németország találkozója
Pünkösd hétvégéjén, 2017. június 2 – 5. között, találkoztak a Magyarországon és Németországban élő segítőnővérek az osztrák attnang-puchheim-i Maximilian lelkigyakorlatos házban. Közösen és személyesen megélt életvíziók volt a fő témája a találkozónak. Személyes időben, csoportos megosztásokban gondolták át a lehetőségeket és azt, hogy mi segíthet abban, hogy minél jobban megéljék ezt a hétköznapokban. Szentmise, közös imák, találkozások és beszélgetések tették gazdaggá ezt a hétvégét.
Fotók –>

Két Ország Találkozója
2017. április 28. és május 1. között Mária-Besnyőn, a Mater Salvatoris Lelkogyakorlatos házban, találkoztak az Ausztriában és az Erdélyben élő nővérek. A találkozó témája az „Idő“ volt, mely sokszor „hiánycikk“ a mindennapokban. Az idő helyes beosztása tud csak egy kiegyensúlyozott életstilushoz segíteni, mely a lelki élet és a jó munkabírás előfeltétele. Ez azonban nem könnyű, hiszen minduntalan nem várt események, problémák borítják fel a reggel eltervezett programokat. A találkozó alatt a megosztások, különböző impulzusok, gyakorlatok sokat segítettek abban, hogy a résztvevők kiértékeljék az eddigi életvitelüket és esetleges változtatásokon gondolkodjanak, valamint jutott idő arra is, hogy a nővérek meglátogassák a kegyhely templomát és barangoljanak a környéken.
Fotók –>

Ideiglenes fogadalmas nővérek találkozója
2017. április 9-11. között találkoztak az ideiglenes fogadalmas nővérek Bécsben. A téma a rend karizmája volt. Arra vagyunk meghívva, hogy növekedjünk a szeretetben, és bízhatunk abban, hogy ennek olyan kisugárzása van, mely túllépi életünket és hozzájárul Isten Országának az építéséhez. Isten szeretetében való növekedés egy életen keresztül tart, és mindig újra megtérésre, újrakezdésre hív meg . Engedhetjük, hogy Isten iránti vágyukn vezessen bennünket és az emberek szolgálata és az hogy a világba megbékélést és reményt vigyünk.
Fotók –>