Aktuális

Itt olvashat beszámolókat a különböző aktuális programokról, lelkigyakorlatokról, találkozókról…

Lélektúra a Segítő Nővérekhez Csobánkára
Hogy lehet az, hogy folyamatosan lefelé megyünk, mégis egyre emelkedünk?
Ez a lélektúra! Dobogókőről indulva, a Pilis vadregényes útjait járva, különleges helyein (Zsivány-sziklák, Ördög-lyuk, Ciszter-romok, Dera-szurdok, Csobánkai szentkút) megállva…
Folytatás

Népi bútorfestő tábor Nagytusnádon
A hagyományos székely népi bútorfestés megismerésével, alapjainak elsajátításával ismerkedhetett meg az a tíz személyből álló csoport, akik Darvas Piroska segítőnővér szervezésében Nagytusnádon részt vettek szeptember 19-22.-én a népi bútorfestő táborban…
Folytatás–>

Örökfogadalmat ünnepelt
…a Segítő Nővérek Kongregációja Csíkszentdomokoson Szent kereszt felmagasztalásának ünnepén…
Folytatás–>

Imaiskola a Segítő Nővéreknél
Első alkalom időpontja: 2019. szeptember 19., 19:30-tól
Hely: Nyíregyháza, Sólyom utca 39.1./2.
További információ: tomka.magdolna@segitonoverek.info
mobil: +36 30 510 99 38

Örökfogadalmi ünnepség
2019. szeptember 14-én, Csíkszentdomokoson ünnepélyes szentmise keretében egy nővér örökfogadalmat tett.


További fotók –>

Örökfogadalmi és első fogadalmi ünnepség
2019. szeptember 8-án, Münchenben ünnepélyes szentmise keretében két nővér tette le az örökfogadalmát és egy nővér az első fogadalmát.


További fotók –>

Örökfogadalmas nővérek találkozója
Augusztus végén megtelt a csobánkai rendház a tartomány különböző sarkából érkező nővérekkel. A találkozó témája „A remény“. Egy nemrég megjelent könyv gondolatait mélyítették el a résztvevők, illetve tették még előbbé saját tapasztalataik megosztásával. Közös ima, filmnézés és egy közös kirándulás tette a találkozót felejthetetlenné.


További fotók –>

Az új általános tanács
Az általános káptalan megválasztotta az új általános tanácsot, mely ismét különböző nemzetiségű nővérekből áll. A Rend általános főnöknője továbbra is Gudrun Bohle nővér. A káptalan záró miséjén a küldötteken kívül, tartományunkból is többen vettek részt, közülük néhányan más országokban teljesítik küldetésüket.

Általános káptalan
2019. augusztus 3-án ünnepélyes szentmise keretében megkezdődött, Párizsban, a 21. általános káptalan. A francia fővárosban lévő anyaházunkba a világ minden tájáról érkeztek a tartományok, házcsoportok vezetői és küldöttei. A káptalan alatt sok kérdés kerül majd megvitatásra. Sor kerül majd egy új általános vezetés (elöljáró és a tanács) megválasztására, valamint az elkövetkező évek terveinek előkészítésére. Az általános káptalan 2019. augusztus 26-án ér majd véget. Tartományunkból négy nővér vesz részt rajta küldöttként.

„magis“ találkozó Litvániában
2019. július 23 – 31. között Litvániában és Lettországban került megrendezésre a szentignáci „magis“ találkozó. A résztvevők, kb. 200-an, Európa különböző országaiból érkeztek és először a kiscsoportokba kerülve különböző projektekben vettek részt (színház, természetvédelem, zarándoklat, szociális tevékenység…). Ezt követően a litván Kaunasban gyűltek össze egy közös megosztásra és a program lezárására. A mindennapok alappillére volt, a különböző projektekben való részvétel mellett, a reggeli áhítat, a szentmise, a visszapillantás imája és egy megosztás a kiscsoportban. Négy segítőnővér is résztvett a találkozón a fiatalok lelki kísérőjeként. Az egymással eltöltött napok sok örömet hoztak, segítettek a hit elmélyítésében és sok új tapasztalat megszerzésében. A program végén a résztvevők így búcsúztak egymástól: „Találkozzunk jövőre, 2020. augusztus 1. és 9. között!“

Egy találkozó a „Remény“ témában
2019. július 10 – 14. között Salzburgban találkoztak az örökfogadalmas nővérek. A találkozó témája a „Remény“. Ez egy kulcsszó a segítőnővéreknél. Nemrég ebben a témában jelent meg német nyelven egy könyv is, melyet Sr. Christa Baich, Sr. Dorothea Gnau és Sr. Christine Klimann segítőnővérek írtak. E könyv szolgált a megosztások alapjául. A találkozó alatt lehetőség volt egy szép kirándulásra a környező szép természetben.

Csillag Csilla nővér kórházi lelkigondozói munkájáról
olvashatnak a kronika.ro honlapon:
Reményt, hitet visz a betegeknek, amikor délutánonként bekopog a kórtermek ajtaján, megnyugvást nyújt a haldoklóknak, vigaszt a hozzátartozóknak. Segít közelebb kerülni Istenhez, saját lelkivilágukhoz, átvállal a lelki terhek cipeléséből.
Teljes cikk–>

Isten újra fel fog kérni!
Táncra biztatott Piroska nővér az erdélyi Nárciszfesztiválon
A Magyar Kurír egy különleges hagyományról számolt be Oroszhegyen, a Nárciszfesztiválról, amelyen nem csak az ünneplés, de Isten dicsőítése sem maradt el. Május 19-én Darvas Piroska segítőnővér táncra biztatta a résztvevőket…
A beszámoló –>

Nyílt nap a segítőnővérek rendházában Nyíregyházán
A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye honlapján egy beszélgetést olvashatunk a segítőnővérekkel, mely a rendházunk nyílt napján készült…
A teljes interjú –>

„A világ fejre állt“ – Kettős országtalálkozó (Magyarország-Románia)
A húsvéti idő harmadik hétvégéjén Csobánkán találkoztak a Romániában és Magyarországon élő nővérek. A találkozó alatt Ferenc pápa „Laudato si“, 2015-ben megjelent enciklikájával foglalkoztak. A különböző megosztások alatt vált lehetővé az, hogy az általunk jól ismert világ „fejre állt“ és arra hívott meg bennünket, hogy egy más szemszögből szemléljük a valóságát. Ebben az enciklikában a pápa tudatosan fordul minden emberhez és mindannyiunkat felszólít arra, hogy ne legyünk süketek, hogy halljuk meg az elnyomottak és szegények kiáltását, valamint a szenvedő Földünk és a természet sóhaját. Szeretnénk közösen keresni a mindennapokban a lehetőségeket, hogy még felelősségteljesebben tudjunk a „közös házunkkal“, ahogy Ferenc pápa a Földet nevezi, bánni.


További fotók –>

Segítő Nővérek a Katolikus Krónikában…
https://www.mediaklikk.hu/video/katolikus-kronika-2018-02-25-i-adas/#

Jakabos Adél nővér munkájáról…
Az Erdélyi Magyar Televízió az „Artériák“ című kisfilmben bemutatja a Jakabos Adél nővér munkáját, aki a Gyulafehérvári Caritas munkatársa. A Caritas egy kiterjedt hálózatot épített ki Erdélyben az otthongondozás terén….